Wijs besluit

 

Op de balustrade van ons balkon zag ik een Huismus die een hommel ontweek. Het musje was net geland. De hommel kwam aanvliegen en het vogeltje week behendig met een zwaai uit naar links, terwijl zijn pootjes bleven staan. Logisch, als er zoiets groots op mij afkomt, duik ik ook weg. Zelf ontwijk ik de laatste tijd het mainstream nieuws. Er is te veel absurditeit en de berichtgeving is eenzijdig (thans, maart 2021 zou ik daar nog wel meer over kunnen zeggen maar dat doe ik maar even niet).

Wat ontwijk je en wat laat je toe. Waar ga je voor staan en wat laat je gaan. Dat is de vraag.

Het mooie van dieren is dat ze daar nooit mee bezig zijn. Ze ontwijken wat ze moeten ontwijken en gaan aan wat ze moeten verdedigen.

Vanaf ons balkon hebben we een fantastisch uitzicht op een Paardenkastanje. Zo heb ik de afgelopen drie jaar de gebeurtenissen in de boom gevolgd. Een Ekster-echtpaar maakte er een nest in. Alles ging goed, mooi schouwspel. Het jaar daarop keerde het koppeltje terug en maakte er een tweede nest bij, schuin boven het eerste nest. Misschien was deze tweekamerwoning toch niet zo’n goed idee. Een nijlgans vond het bovennest namelijk ook erg fijn. Regelmatig wrong hij zich met zijn achterste in het te krappe nest en laafde zich aan het uitzicht. De Eksters probeerde hem weg te jagen, maar het was een stoïcijnse gans.

Dit jaar nam het eksterkoppel een wijs besluit. Het bovennest moest eraan geloven. Het materiaal werd hergebruikt om het ondernest op te knappen. En toen kwamen de Kraaien. Zij wilden dat nest ook wel. Het Eksterpaar verdedigde zich met hand en tand. De Kraaien trokken aan de twijgjes en het werd een rommelige boel. Het einde van het liedje was dat het Eksterpaar vertrok. De Kraaien vonden er toen ook niets meer aan. Het nest hing er verfomfaaid bij en raakte daarna in verval. Tijdens een woeste regenbui viel het onlangs uit elkaar. Alles stortte naar beneden, de takjes liggen nu op straat.

Wat goed eigenlijk, dat toen de verdediging op niets uitdraaide de Eksters instinctief aanvoelde dat weggaan en opnieuw beginnen de beste optie was. En soms zie je dat vogels vechten totdat ze hun nest weer terughebben. Zo gaat dat. Aanvoelen wat belangrijk is op zo’n moment. Daar kunnen wij iets van leren.

Rotterdam, augustus 2020
In een iets andere versie gepubliceerd in Vruchtbare Aarde najaar 2020