Dag bezoeker, welkom.
Om in leven te blijven moet ik niet alleen eten, drinken en slapen maar vooral ook schrijven en fotograferen. Het resultaat vind je hier: columns, verhalen, interviews. In een directe stijl, want ‘ik kom van Rotterdam’.

Mensentypen

Een wonderlijk fenomeen blijf ik het vinden dat God mensen in series heeft bedacht. Je ontmoet iemand voor het eerst en toch doet die persoon je vrij snel denken aan iemand uit je kennissen-, vrienden- of familiebestand. Zelfde type qua uiterlijk, zelfde gebaren. Zelfs de stem komt overeen.

Ik weet het wel, iedereen is uniek – ik spreek dat niet tegen. En toch is het een feit dat mensen zoveel kenmerken kunnen delen dat je tot de conclusie komt: Ja, van deze persoonlijkheid zal er op aarde geen tweede te vinden zijn, en toch hij/zij me aan iemand denken. ‘Jij bent net zo’n type als…’
Het kan zijn dat je een hele keurige dame in mantelpak kent en dat je zo’n zelfde mensentype tegenkomt met een volledig gotic kapsel en dito kleding, en ondanks alle verschillen het gevoel krijgt dat deze twee vrouwen van hetzelfde maaksel zijn.

Overigens, het geslacht maakt niet uit; alles valt te matchen, als het om typologie gaat. Wat niet vastligt, is de ervaring die je met mensen van eenzelfde type hebt. Met de een kan je makkelijk door één deur, met een ander (zelfde type) haal je die deur niet eens. Het maakt wat mij betreft niet zoveel uit: de ontdekking van eenzelfde mensentype geeft toch altijd een wonderlijk soort vreugde.
Zelf ben ik wel vergeleken met types waar ik nou niet een, twee, drie op zou willen lijken; maar toen een Engelse vriendin laatst zei dat ik haar aan Joanna Lumley – Patsy darling – deed denken, ja, dat vond ik dan wel weer leuk.

Nu is het eigenaardige dat ik van het type ‘mijn zoon’ en het type ‘mijn man’ (geen biologische vader & zoon) praktisch nooit mensen tegenkom bij wie ik denk: ‘jij bent type mijn zoon’ of ‘jij bent type mijn man’.
Zou het zo zijn dat als je iemand heel goed kent, je daar niet zo snel een type van kunt maken? Omdat je dan te veel details ziet – waardoor de hoofdkenmerken, die nodig zijn voor een snelle check, wegvallen? Genoeg om over te brainstormen. Wie aanvullingen heeft, ik houd mij aanbevolen: fonsemmy@gmail.com

Deze column werd gepubliceerd in editie 4, winter 2021 van Vruchtbare Aarde.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

gerelateerde berichten

Scroll naar boven